یکی از مهمترین عوامل تهدیدکننده که ممکن است در حین ارائه خدمات میکروپیگمنتیشن ، میکروبلیدینگ ، میکرواسکالپ و تاتو بدن اتفاق بیفتد، نیدل استیک شدن یا وارد شدن وسایل نوکتیز مانند سوزن آلوده به خون و یا ترشحات بدن مشتری (آسیب نفوذی جلدی) به بدن پیگمنتر است. این حادثه ممکن است به دلیل لغزیدن سوزن در مراحل مختلف کار مانند تزریق رنگدانه، جدا کردن سوزن از هندپیس، انداختن سوزن در Safety Box سیفتی باکس و یا هنگام انهدام سوزن صورت گیرد. در هر صورت بلافاصله بعد از نیدل استیک مراقبت ها را باید شروع نمود.
مراقبت از زخم نیدل استیک
زخمهایی که در اثر سوزن چند سر یا سوزن میکروبلیدینگ ایجاد میشود نسبت به نیدل استیک با سوزن تک سر میکروپیگمنتیشن به مراقبت بیشتری نیاز دارد. خونریزی زخم نیدل استیک بهصورت خفیف است مگر در صورت برش عمیق با سوزنهای میکروبلیدینگ که شاید نیاز به بخیه داشته باشد. شاید باورتان نشود زمانی که من با سوزن طلایی فیبروز نیدل استیک شدم تقریبا 2 ساعت خونریزی شدید داشتم . اثرگذارترین اقدام من صابون زدن به زخم و زیر شیر آب گرفتن دستم بود. به مدت یک ربع دست من زیر آب بود و من اصلا محل زخم را فشار نمی دادم .
عوارض نیدل استیک
در صورت نیدل استیک شدن مشکل عمق زخم نیست! خطر اصلی عفونت و ویروسی ست که ممکن است بدن دچار آن شود. از عوارض جسمی نیدل استیک، میتوان به آلودگی با سه ویروس هپاتیت B ، هپاتیت C و HIV اشاره کرد. از لحظهای که فرد نیدل استیک میشود در معرض انواع آسیبهای جسمی و روحی قرار میگیرد که این عوارض روحی میتوانند بسیار شدیدتر از عوارض جسمی باشند. پیگمنترها در خلال این آسیب، استرسها و هیجانات روحی فراوانی را تجربه میکنند که قابلاندازهگیری نیست. بهمحض نیدل استیک شدن سیل افکار مخرب، ذهن فرد را مورد هجوم قرار داده و تا زمان مشخص شدن نتیجهٔ آزمایش، فرد از آسیبهای روحی در امان نیست. افسردگی و گوشهگیری از نتایج روحی نیدل استیک شدن است که با منفی شدن نتیجهٔ آزمایش این عوارض روحی از بین میروند.
جهت پیشگیری از ابتلا به بیماریهای گفته شده ، پیگمنتر باید تحت آموزشهای بهداشتی و اقدامات عملی بهداشتی نظیر واکسیناسیونهای مربوطه ( واکسن کزاز ، هپاتیت و … ) قرار بگیرد. زخم سر سوزن توسط یک سوزن استریل و نو بهخودی خود هیچ خطری ندارد. بزرگترین نگرانی زمانی بروز میکند که سوراخ شدن پوست توسط سوزن استفادهشده و آلوده به خون بیمار باشد. در این میان بیشترین خطری که ما را تهدید میکند، خطر ابتلا به ویروس هپاتیت بی(HBV)٬ هپاتیت سی(HCV) و اچآیوی(HIV یاایدز) است.
یکی از راههای پیشگیری تزریق واکسن هپاتیت B است. در مورد ایدز و هپاتیت C که تزریق واکسن امکانپذیر نیست باید از روشهای پیشگیری از نیدل استیک شدن استفاده کرد. ازجمله این روشها میتوان به
- احتیاط هنگام نصب سوزن بر روی دستگاه
- احتیاط در حین انجام کار
- احتیاط هنگام باز کردن سوزن
- احتیاط هنگام جمع کردن میز کار
- احتیاط هنگام انداختن سوزن به safety box
- استفاده از دستکش های ضخیم
که احتمال برخورد سوزن به پوست را کاهش میدهند اشاره کرد . در مورد آلودگی به ویروس HIV در صورت مصرف قرصهای مخصوص HIV تا 72 ساعت پس از دریافت ویروس میتوان از ابتلا به این ویروس پیشگیری کرد. پس در صورت قرار گرفتن در این شرایط خونسردی خود را حفظ کنید و حتماً به اورژانسهای پزشکی مراجعه کنید. در صورتی که کمکی از دست اورژانس بیمارستان بر نیامد حتما به بیمارستان امام خمینی بخش بیماری های عفونی مراجعه کنید
اقدامات پس از نیدل استیک
بعد از نیدل استیک مسئلهای که اهمیت بالایی دارد این است که محل زخم عفونت نکند.
1- موضع را به مدت پانزده دقیقه با صابون و آب فراوان بشویید.
از فشردن یا ماساژ دادن موضع خودداری کنید و فقط یک ربع موضع را زیر شیر آب بگیرید.
2- به همراه مشتری به اورژانس مراجعه و فرآیند درمان خود را آغاز نمایید.
اگر اورژانس داروی لازم را نداشت همانند من به بیمارستان امام خمینی – درمانگاه بیماریهای عفونی مراجعه نمایید. آنها به شما قرصهایی تجویز میکنند که اگر مصرف آنها را در کوتاهترین زمان ممکن (کمتر از 72 ساعت) شروع نمایید، از خطر ابتلا به ویروس HIV در امان هستید.
3- آزمایش دهید.
آسانترین راه برای دانستن اینکه شما در معرض بیماری قرار گرفتهاید یا نه، آزمایش دادن مشتریست. اگر مشتری مبتلا نباشد شما را هیچ خطری تهدید نمیکند.
- شستشو و ضد عفونی نمودن محل با استفاده از آب و صابون
- عدم فشار دادن ناحیه جهت خروج خون از محل
- گزارش کتبی یا تلفنی به واحد کنترل عفونت بیمارستان امام خمینی (ره) و تشکیل پرونده
- بررسی مشتری از نظر هپاتیت و HIV
- بررسی فرد نیدل شده از نظر هپاتیت – در صورت نیاز انجام واکسیناسیون و ایمنوگلوبین
- انجام تیتر HbAb – در صورت پایین بودن تزریق واکسن هپاتیت حداقل یک ماه بعد بررسی از نظر HIV
کارت بهداشت
- پس از مشخص شدن نتایج آزمایش بیشتر احتیاط کنید. بزرگترین نعمت زندگی هر انسانی سلامتی اوست.
- آنتی بادی بدن خود را با آزمایش مشخص نمایید. اگر آنتی بادی بدن شما بالاتر از 100 باشد، خطری شما را در خصوص هپاتیت تهدید نمیکند.
- برای دریافت کارت بهداشت، ما باید هر سال آزمایش دهیم. پیشنهاد میکنم شما نیز همانند من هر 6 ماه یکبار این آزمایش را تکرار نمایید.
3 در مورد “فلوچارت نیدل استیک شدن”
سلام درصورتي كه پرسنل تيتر انتي بادي خودرا بداند وبالاتر از 10 باشد آيا نيازي به ارسال نمونه خون از طرف پرسنل لازم هست؟
درود بر شما
وقت بخیر
یک نفر کافی ست
آيا در صورت نيدل شدن پرسنل ، وبال بودن تيتر انتي بادي ، نيازي به ارسال نمونه خون هست ؟يا نمونه بيمار كافي است .